Ładowanie...

Ekomenu logo


Podaj login:    hasło:
Przypomnij hasło Zarejestruj się!

powrót do działu Czy wiesz, że...

Kupujemy jajka – czyli jak nie zrobić się w jajo!

Kupno jajek  może dla świadomego konsumenta stanowić spory problem. Dlaczego tak jest?

 

Jaka kura, takie jajko (A gdzie ekologia?)

Kupując jajka, rzadko kiedy sprawdzamy, w jakich warunkach żyła i czym żywiła się kura,od której to jajko
pochodzi. A jest to łatwe - wystarczy spojrzeć na naniesiony na nich nadruk
.

Wszystkie jajka muszą bowiem być oznaczone kodem składającym się z 3 elementów:
- liczby określającej system hodowli,
- kodu państwa,
- weterynaryjnego numeru identyfikacyjnego (identyfikującego zakład).

Przykład:
3 – PL  -  987654321

Dla nas konsumentów najważniejsza informacja ukryta jest pod pierwszą cyfrą. To ona określa system
hodowli kur, z którego dane jajko pochodzi.

Wyróżniamy  4 systemy hodowli kur: 
0 - Chów ekologiczny (jajka ekologiczne) - kury żyją w kurnikach, ale mają w ciągu całego dnia dostęp do wybiegu na świeżym
powietrzu. Karmione są pożywieniem pochodzącym z upraw ekologicznych.
1 - Chów wolno-wybiegowy – kury żyją w kurnikach, ale mają w ciągu całego dnia dostęp do wybiegu na
świeżym powietrzu.
2 - Chów ściółkowy – kury są przez całe życie zamknięte w kurnikach, ale mogą swobodnie się poruszać.
3 - Chów klatkowy – kury są przez całe życie zamknięte w kurnikach,  w ustawionych piętrowo klatkach,
w których na jedną kurę przypada prostokąt 22 x 25cm. W związku z tym, że w jednej klatce żyje kilka kur,
przycina im się dzioby, aby przy tak małej powierzchni się nie poraniły.

Istnieje też możliwość nie oznaczania pojedynczych jaj. Wyjątek ten stanowią producenci utrzymujący nie
więcej niż 50 kur niosek, pod warunkiem że jaja te sprzedaje się na lokalnym rynku publicznym w regionie,
w którym zostały wyprodukowane, znajdującym się w danym Państwie Członkowskim, oraz że na miejscu
sprzedaży podaje się nazwę i adres gospodarstwa.

 

Co jeszcze znajdziemy na opakowaniu jajek?

Na każdym opakowaniu jajek powinna znajdować się nazwa zakładu, data minimalnej trwałości, informacja
o ilości sztuk w opakowaniu, oraz oznaczenie klasy jakościowej i wagowej.

Jaja klasy „A” lub „jaja świeże”
- nie są myte, ani w żaden inny sposób czyszczone przed lub po klasyfikacji. Możliwe jest mycie jaj, ale
wyłącznie przez zakłady prowadzące działalność zgodnie z krajowymi wytycznymi
dotyczącymi mycia jaj. W przypadku sprzedaży takich jaj, na opakowaniu powinien być napis „jaja myte”.

Jaja klasy „A” oraz „jaja myte” klasyfikowane są według wagi w następujący sposób:
XL – bardzo duże:  73g i  więcej
L – duże:          od 63g do 73g
M – średnie:       od 53g do 63g
S – małe           poniżej 53g

Jaja klasy „B”
- nie spełniają wymagań stosowanych wobec jaj w klasie „A”. Mogą one być przekazywane wyłącznie do
zakładów przemysłu spożywczego lub do przedsiębiorstw przemysłu nie spożywczego.

 

Jakie jajka kupować ?

Jeżeli oprócz produktu, interesuje Cię jego pochodzenie, to zdecydowanie polecamy jajka z oznaczeniem 0
lub 1. Niestety, sklepy oferują nam najczęściej jajka pochodzące z sytemu hodowli oznaczonego cyfrą 3 lub
co najwyżej 2.

 

autor: ekomenu.pl

Opracowano na podstawie:
Rozporządzenie Rady (EWG) 2092/91
Dyrektywa Komisji 2002/4/WE
Rozporządzenie Rady (EWG) 1907/90
Rozporządzenie Komisji (WE) nr 2295/2003
Rozporządzenie Rady (WE) nr 1039/2005
Rozporządzenie Komisji (WE) nr 557/2007
Materiały własne

© 2007 Ibiz Sp. z o.o. All Rights Reserved