Ładowanie...

Ekomenu logo


Podaj login:    hasło:
Przypomnij hasło Zarejestruj się!

powrót do działu Czy wiesz, że...

Informacje o kawach

Poniżej przedstawiamy podstawowe informacje na temat kaw

Gatunki:

– Arabica (Coffea arabica) – zawartość kofeiny 1-1,7%

– Rabusta (Coffea canephora) – zawartość kofeiny 2-4,5%

– Inne gatunki: kawa liberyjska (Coffea liberica), kawa wyniosła (Coffea excelsa), kawa arabska skrzyżowana z kawą koszykową (Rabusta) - Arabusta


Mielenie kawy w zależności od sposobu przygotowania:

 
100-300 cząsteczek kawy – urządzenia tzw. French Press

500-800 cząsteczek kawy – kawa filtrowana

1000-3000 cząsteczek kawy – ekspres przelewowy

3500 cząsteczek kawy – espresso

15000-30000 cząsteczek kawy – kawa po turecku

© 2007 Ibiz Sp. z o.o. All Rights Reserved